Har du brug for briller til natblindhed?
Mange danskere har et anstrengt forhold til at køre i trafikken når det er mørkt. Er du en af dem? Så er der måske hjælp at hente. Man kan nemlig få briller til natblindhed.
Hvad er natblindhed?
Før du bedømmer, om du har brug for briller til natblindhed, bør vi se på, hvad præcis natblindhed egentlig er. Mange tror nemlig, de er natblinde, hvor de i virkeligheden bare er mørkeblinde. Den ene tilstand kan afhjælpes med briller til natblindhed, den anden kan ikke. Så hvad er forskellen på de to?
Natblindhed – en permanent lidelse
Natblindhed (hemeralopia) er en øjenlidelse, som giver manglende evne til at se under lyssvage forhold. Uden det skal blive alt for teknisk, så er natblindhed forårsaget af en defekt i nethindens stave, som nedsætter deres evne til at opfange og omdanne lys til elektriske impulser. Disse stave kommer vi tilbage til senere. Men nu ved du i grove træk, hvad natblindhed. Kun meget få danskere har denne lidelse. Her hjælper briller til natblindhed ikke.
Folk med lidelsen natblindhed har sværere ved at skelne detaljer og kontraster ved lyssvage forhold.
Mørkeblindhed – helt normalt
Mørkeblindhed, derimod, er ikke en lidelse. Mørkeblindhed har vi alle prøvet. Det er nemlig den oplevelse, vi har, når kommer fra lyse omgivelser og ud i mørket. Det kan fx være hvis du om træder uden af huset om aftenen træder ud af huset til en mørk indkørsel. Eller du går tur om aftenen og træder ind i en skov.
Du har sikkert oplevet, at der går lidt tid, før dine øjne vænner sig til manglen på lys. Faktisk går der 20 minutter, før dit syn er på fuld effekt.
Dette skyldes, at de mest lysfølsomme af stavene i nethinden, som vi nævnte tidligere, skal aktiveres. Og det tager 15-20 minutter hos en normaltseende person.
Natblindhed og mørkeblind opleves lidt på samme måde, men er to meget forskellige ting. Begge kan skabe utryghed i trafikken efter mørkets frembrud.
Så selvom natblindhed og mørkeblindhed har de samme symptomer, er det altså ikke det samme. Natblindhed er en lidelse, som kun få mennesker har, mens mørkeblindhed er en naturlig justering, som vores øjne laver for at kunne se bedre i mørket.
I daglig tale forveksler man tit de to. Men der er stor forskel. Folk med konstateret natblindhed må ikke køre bil efter mørkets frembrud – med mindre køreprøven er bestået i mørke. Der findes ikke briller til natblindhed eller andet, som kan gøre dig mere sikker i trafikken. Briller til natblindhed virker kun på mørkeblindhed.
Mørkeblindhed i trafikken
Grunden til, at mange føler sig generet af mørkeblindhed – og måske endda tror, at de lider af lidelsen natblindhed – er ofte på grund af modkørende biler. For når der kommer et par kraftige lyskilder helt tæt på dine øjne, og det lys så forsvinder brat igen, ja, så skal dine øjne have tid til at vænne sig tilbage til mørket.
Du husker måske stavene i nethinden, som vi talte om tidligere. Disse bliver slået fra, når det kraftige lys fra modkørende biler rammer dine øjne. Og så går der nogle minutter, før de igen kan aktiveres. Derfor går der altså tid, før du føler, du har dit fulde syn igen.
Så hvis man kunne undgå den skarpe blænding fra modkørende biler, ville man faktisk afhjælpe en stor del af problemet. Det er her, briller til natblindhed kommer ind i billedet.
Briller til natblindhed, altså briller med polaroid linser og en svag gul toning i glasset, fungerer godt til natkørsel.
Er der råd for mørkeblindhed?
Du har måske hørt om briller til natblindhed. Når man taler om disse, taler man om briller med polariserede eller polaroide linser.
Polariserede linser er kendt for at fjerne genskin og refleksioner og dermed mindske blænding. Det virker rigtig godt i solbriller, som man bruger i dagslys.
Men flere og flere får øjnene op for, at polariserede linser faktisk også kan have en yderst gavnlig effekt ved natkørsel. For de behandlede linser dæmper nemlig lysindfaldet fra fx modkørende biler, så øjnene ikke bliver nær så påvirket af det kraftige lys.
Derudover er polaroide linser også rigtig gode når det kommer til regnvejr, for genskinnet fra vandpytter bliver nemlig reduceret kraftigt. Det er til dette formål at briller til natblindhed kan hjælpe.
Udfordringen med polaroide linser er selvfølgelig, at man ikke kan køre med solbriller om natten. De er simpelthen for mørke. Derfor har man udviklet svagt gule linser, som har den polaroide behandling, men samtidig ikke lukker af for helt så meget lys.
Det bevirker altså, at man stadig kan se omgivelserne klart, samtidig med at det skarpeste lys og generende refleksioner bliver skåret fra. Og på den måde er briller til natblindhed opfundet.
Briller til natblindhed reducerer blænding og øger kontrasten.
Briller til natblindhed
Polaroide briller til natkørsel – eller briller til natblindhed – har eksisteret længe og været brugt af for eksempel racerkørere. Men de senere år har almindelig bilister også fået øjnene op for dem – bogstavelig talt – og flere og flere danskere bruger dem.
Briller til natblindhed (som jo egentlig burde kaldes briller til mørkeblindhed) virker rigtig godt, hvis du blot er generet af almindelig mørkeblindhed, som langt, langt de fleste af os kender til. Hvis du derimod lider af tilstanden natblindhed, er det ikke noget, som briller til natblindhed vil kunne hjælpe på. Hvis du har mistanke om, at du måske lider af natblindhed, bør du nok søge læge for at få undersøgt dit syn. Du kan eventuelt prøve testen herunder.
Test dig selv: Er du natteblind?
Her har vi formuleret en række spørgsmål, som kan give dig et praj om, hvorvidt du måske kan lide af natblindhed. Som sagt, hvis du lider af natblindhed, kan briller til natblindhed ikke hjælpe. Bemærk, at testen kun er vejledende og at det selvfølgelig kræver konsultation hos lægen at fastslå noget endeligt. Men hvis du kan svare ja til de fleste spørgsmål herunder, så bør du måske undersøge sagen nærmere.
- Er du tit utryg ved at køre i mørke?
- Har du svært ved at læse skilte i trafikken, når det er mørkt?
- Føler du, at lyset fra modkørende biler ”flyder ud” og fylder hele dit synsfelt?
- Går der lang tid efter en modkørende bil har passeret dig, til du kan se igen?
- Oplever du tit sviende eller trætte øjne, når du har kørt bil i mørke?
- Bruger du i forvejen briller?
- Har du svært ved at skelne ting fra hinanden, når det er mørkt?
- Har du svært ved at se detaljer i mørke?
- Føler du at lyset fra instrumentbrættet generer dig, når du kører bil i mørke?
- Skal du anstrenge dine øjne, når du kører i mørke?
Hvis du kunne svare ja til samtlige spørgsmål, bør du klart tale med en læge. Hvis du svarede ja til halvdelen eller derunder, kunne det tyde på, at du måske blot oplever almindelig mørkeblindhed, og et par briller til natblindhed kan muligvis hjælpe dig til at se bedre i trafikken, når det er mørkt.
Bruger du briller i forvejen?
Hvis du bruger briller, har vi to gode løsninger til dig. Vi fører nemlig clip-on natkørebriller og fit-over natkørebriller. Begge fungerer som briller til natblindhed. Clip-ons er beregnet til at sætte på dine egne briller, og så kan de nemt vippes op i panden, når du ikke har brug for dem. Fit-overs tages simpelthen på over dine egne briller, og de kan nemt tages af igen og opbevares i bilen, hvor du har brug for dem. Alle vores modeller har polaroide linser og samme gode effekt som vores almindelige briller til natblindhed.
Videre læsning
Den lægevidenskabelige forklaring på natblindhed: https://denstoredanske.lex.dk/natteblindhed
Læs mere om forskellen på natblindhed og mørkeblindhed hos Øjenforeningen: https://ojenforeningen.dk/artikler/hvad-er-forskellen-pa-vaere-morkeblind-natteblind