Historien bag aviator solbriller

Det var den første kommercielle solbrille, og den er stadig en af de største. Men kender du historien bag den populære aviator solbrille?

 

 

Pilot solbrillen var til piloter

Aviator er et gammelt ord for pilot. Det er derfor du sikkert har hørt ordet pilot solbriller brugt om aviator solbriller. Men du vidste måske ikke, at briller hedder sådan, fordi den blev brugt af piloter.

Faktisk blev den specifikt designet til piloter, som fløj over skydækket og derfor altid var i solskin. Aviator solbrillen blev designet så den var to-tre gange så stor som øjet, og den dråbeformede linse med en lige øvre kant lukkede godt af for solen i alle retninger. Linserne var også altid mørke og ofte med spejlrefleks.

Alt dette gjorde de første aviator solbriller enormt effektive til at undgå at blive blændet, hvilket var afgørende for piloterne, når de fløj.

 

Den navnløse brille

I begyndelsen havde brillen ikke noget navn. Den blev udbredt fra flyvevåbnet til også at bruges af rige sportsjægere og -fiskere, som også nød godt af brillens effektive måde at blokere for sollyset på.

Men den var ikke kendt under noget særligt navn endnu – forbindelsen til piloterne blev først inkorporeret i brillens identitet efter 2. Verdenskrig, hvor almindelige mennesker kom til at kende den. Da dette skete, gik aviator solbrillen fra at være en macho mandebrille til også at blive brugt af kvinder.

 

General Douglas MacArthur med sin pibe og sine ikoniske aviator solbriller.

 

Aviator solbriller på kendte ansigter

Under 2. Verdens var det især General Douglas MacArthur som blev kendt og husket for at bringe aviator solbrillen frem scenen. Han havde dem nemlig på, da amerikanere gik i land på Filippinerne.

I 1950’erne blev aviator solbrillen gjort yderligere populær af Hollywood-stjernen Marlon Brando, som tillagde brillen en tough guy-attitude.

Senere var det ikoner som Paul McCartney der satte aviator solbriller i forbindelse med rockstjerner og hippier, hvor han ofte brugte aviator solbriller med skrigende farver som gul eller pink i stedet for den oprindelige, sorte linse.

 

Top Gun sendte aviator solbriller til toppen

I 80’erne var det så filmen Top Gun, for endegyldigt sendte aviator solbriller til enorme højder af popularitet.

Tom Cruise og Val Kilmer spillede unge piloter og deres roller blev lynhurtigt ikoniske og synonyme med de fede aviator solbriller, som de brugte i filmen under flyvning.

 

Tom Cruise som jagerpilot i filmen Top Gun gjorde aviator solbriller mere populære end nogensinde.

 

Aviator solbriller til alle

I dag er aviator solbriller nok den mest udbredte og måske mest kendte solbrille overhovedet. Den findes overalt i verden og genkendes af stort set alle.

Den bruges af mænd og kvinder, unge og gamle, kendisser og helt almindelige mennesker. Mange sværger til den flotte brille både for dens gode effekt, men også for det ikoniske udseende, som ligger så dybt i vores alle sammens bevidsthed.

For selvom aviator solbriller oprindeligt blev lavet med en specifik funktion i tankerne, viste det sig hurtigt, at den blev elsket af alle. Nu om dage nyder den stadig stor popularitet i masser forskellige udformninger og farver.

Navnet fra solbrillens spæde barndom hænger endnu ved, og den bliver endnu stadig produceret til piloterne i den amerikanske hær den dag i dag.

Derfor fører vi et stort og varieret udvalg af moderne aviator solbriller. Alle vores aviator solbriller har polaroide linser for optimal beskyttelse.

 

Aviator solbriller
Se udvalg →

 

 

Se også