Guide: Sådan bør du pudse briller

Her finder du den ultimative guide til hvordan du bør pudse briller og solbriller, så de bliver skinnende rene, og du samtidig undgår ridser. Det er faktisk langt mere simpelt, end du tror. Og det kræver intet specialudstyr eller dyre rensevæsker.

 

Ting, du ikke skal gøre

Før vi går i gang med guiden er det en god ide at få plads, hvad du ikke skal gøre. Du har sikkert set folk ånde på sine solbriller for derefter at gnubbe dem af i T-shirten eller ærmet. Måske har du endda selv gjort det – hvis du har, så har du også oplevet, hvor dårligt det virker.

Her er de største fejl, som mange begår, når de opdager, at deres solbriller er fedtede eller støvede:

 

❌ Ånde på linserne

Din udåndingsluft indeholder omkring 5-6 % vand, og det vand er ladet med hvad end du har spist og drukket sidst, blandet med enzymer og andet godt fra munden. Disse partikler gør tit bare linserne mere fedtede, end de var før.

❌ Spytte på linserne

Når det nu er en dårlig ide at ånde på linserne, giver det forhåbentligt sig selv, at det er en endnu værre ide at spytte på dem eller bruge mundvand til at rense dem.

❌ Bruge dit tøj til at pudse med

Hvis du har haft dit tøj på i et stykke tid, kan der være partikler fra for eksempel røg, støv eller mados i tekstilet, alt efter hvor du har været. Det kan også være fugtigt fra dit kropssved eller indeholde en smule fedtstof fra huden. Men selvom du så føler, at dit tøj er rent og tørt, er det stadig ikke en god ide at bruge det til brillepudsning, for det er næsten helt sikkert ikke lavet af et tekstil, som egner sig til det. Enten vil det fnugge linserne til, eller også risikerer du at ridse dem.

❌ Bruge køkkenrulle eller andet papir

Selvom køkkenrulle virker blødt, så er det for harsk til en brillepudsning, og du risikerer meget nemt at efterlade næsten usynlige, små ridser på linserne. Desuden står køkkenrulle tit fremme i køkkenet og kan opsuge damp og mados fra luften – ting, som du ikke vil have på dine briller.

❌ Bruge husholdningsmidler

Disse kan meget nemt indeholde stoffer, som efterlader små ridser i glassene, eller ligefrem fjerne anti-refleksiv behandling på linserne.

❌ Bruge håndsæbe

Der kan nemt være en form for lotion eller lignende i sæben, som er godt til at forhindre, at dine hænder tørrer ud, men som vil efterlade et tyndt lag på linserne.

 


Disse genstande er ikke hensigtsmæssige at bruge, når du skal pudse dine solbriller.

 

Det var de vigtigste ting, du skal undgå. Der er flere, men forhåbentligt giver de fleste sig selv. Lad os i stedet fokusere på, hvordan du skal gøre, når du vil pudse dine briller. Vi har lavet to guides, alt efter, hvor du befinder dig, og hvor god tid, du lige har.

 

Sådan gør du

Man kan tænke lidt på solbrillelinser som forruden af en bil. Her sprøjter du først med sprinklervæske for at skylle alt det løse skidt væk og opløse det fastsiddende, og derefter tørrer du efter med viskerne. Det er faktisk samme procedure, man skal følge ved solbrillepudsning.

Følg disse syv simple trin, og du vil sikkert blive forbløffet over resultatet.

 

Vask dine hænder med sæbe.

 

Skyl solbrillerne under en lunken hane. For koldt vand kan ikke så godt opløse fedt, for varmt vand kan skade linserne.

 

Put en dråbe opvaskemiddel på din pegefinger, og gnid forsigtigt sæben ud på linserne. Husk også indvendig side.

 

Skyl forsigtigt men grundigt alt sæben væk. Lad ikke nogle rester sidde tilbage.

 

Ryst det mest af vandet af.

 

Tør resten af vandet med et helt rent viskestykke. Helst et, som føles meget blødt.

 

Puds efter med en pudseklud af mikrofiber for at fjerne fnug fra viskestykket.

 

 

Det er alt, hvad du behøver at gøre. Det kan klares på et minut, når man lige har gjort det et par gange. Og helt uden særlige hjælpemidler.

Den eneste ting, som du måske ikke lige har i hjemmet, er en mikrofiber-pudseklud. Det er meget vigtigt, at du bruger mikrofiber, da det ikke efterlader fnuller og har en helt særlig evne til at fjerne fedtede mærker.

Vi har en mikrofiber-pudseklud, som du kan få for kun 10 kroner. Den egner sig også rigtig godt til mobilskærme, tablet og endda computer.


Mikrofiber er det optimale stof til pudsning af solbriller.
Få en mikrofiberklud her til kun 10 kroner.

 

Behøver man gøre det hver gang?

Det er ikke altid nødvendigt at rense solbrillerne så grundigt. Hvis du for eksempel er på farten, eller linserne blot behøver en mild overgang, kan du nøjes med at pudse dem med en klud af mikrofiber.

Og igen: det er meget vigtigt, at du bruger mikrofiber og ikke andre tekstiler. Mikrofiber er nemlig det eneste tekstil, som er fint nok til, at du kan være helt sikker på, at det ikke efterlader ridser. Samtidig fungerer det forbløffende godt, selv uden vand eller rensemiddel. Det har nemlig en særlig evne til at fjerne både fedt og støv.

Det kræver naturligvis, at du altid har en mikrofiber-pudseklud på dig, når du bruger dine solbriller. Du kan for eksempel opbevare pudsekluden sammen med din solbrille i etuiet. Eller du kan bruge et smart løsning, nemlig vores mikrofiber-pose, som fungerer både som opbevaring og som pudseklud. Den kan desuden vaskes på 30 grader.

En brillepose i mikrofiber kan bruges både til beskyttelse og pudsning af solbriller.
Få en brillepose her til kun 10 kroner.

 

Gælder det kun nogle briller?

De råd, vi giver her, virker for alle briller. Både solbriller, læsebriller og skærmbriller – ja, faktisk kan de bruges til alle de briller, vi sælger her hos BilligBrillen. I princippet kan de også bruges til almindelig briller fra optikeren. Optikerbriller er dog meget forskellige, og måske har din optiker en særlig måde, de vil anbefale dig at behandle og pudse brillerne på – så tjek med dem før du går i gang.

 

Flere gode råd

Her får du lige en sidste håndfuld af gode råd til hvordan du forhindrer at dine solbriller bliver fedtede eller støvede, og til hvordan du passer bedst muligt på dem.

✔ Brug etui

Hvis du opbevarer dine solbriller i et etui, bliver de ikke fedtede eller støvede. Se vores udvalg af etuier her.

✔ Brug brillepose

Bemærk dog, at brilleposer ikke beskytter solbrillerne lige så godt som et etui, hvis du for eksempel skulle tabe dem. Vælg altid brilleposer i mikrofiber, ligesom den, vi har lige her.

✔ Undgå at røre ved linserne, når du tager solbrillerne af og på

Det virker måske indlysende, men det er let at komme til, hvis man ikke lige tænker over det. Og fingre efterlader altid mærker.

✔ Undgå at sætte solbrillerne op i håret

Selvom du ikke har produkter i håret, er håret altid en lille smule fedtet, og det sætter sig indvendig side af linserne. Brug i stedet etui eller mikrofiberpose til at opbevare solbrillerne, når du ikke vil have dem på. Du kan også overveje et par clip-on solbriller, hvis du i forvejen bruger briller og gerne vil have en solbrilleløsning, som kan vippes op i panden uden at komme i kontakt med håret. Se vores udvalg her.

 

Vi håber, at vores guide og gode råd har været nyttig. Og vi håber, at du vil kunne se lidt klarere gennem dine solbrillelinser fremover :-)

 

Se vores udvalg af


Modesolbriller
Se udvalg →


Pilot solbriller
Se udvalg →

Se også