Blue light briller virker det?
Du har sikkert hørt om blue light briller – som også bliver kaldt skærmbriller. Flere og flere bruger dem. Nogen oplever tilsyneladende bedre effekt af dem end andre. Så vi spørger: Blue light briller virker det egentligt?
Hvad er blue light briller?
Blue light briller er en særlig form for brille, som virker ved at beskytte vores øjne mod en bestemt type lys, der udsendes af alle moderne skærme – hvad end de taler om mobilskærme, tablets, computere eller tv. Det gælder faktisk alle skærme og displayer, som bruger led-lys – og det er stort set alle.
Derfor er denne særlige type lys altså overalt omkring os i vores hver dag. Og i takt med at flere og flere skærme har vundet indtog i vores liv, er behovet for og efterspørgslen på blue light briller også steget eksponentielt.
Hvad er blue light?
Blue light er – som du sikkert har gættet – blåt lys. Men når vi taler om blue light briller, taler vi særligt om den del af det blå lys, som ikke kan registreres af den menneskelige hjerne.
Du har sikkert hørt om UV, hvilket står for ultraviolet. Dette er en del af lysspektret, som vi ikke kan se, men som udsendes af skærme. Usynligt blåt lys har højt energiniveau, da det ligger på lave bølgelængder.
Linserne i blue light briller er specielt fremstillet til at frasortere den blå del af lysspektret, hvor de uhensigtsmæssige stråler befinder sig.
Er blue light overhovedet skadeligt?
Det korte svar er: Ikke i sig selv.
Præcis ligesom sollys ikke er farligt i sig selv. Men derfor skal du nok ikke ligge dig ud i bagende solskin i 8 timer uden tøj eller solcreme. For meget af en god ting ...
Dette gælder faktisk også for blue light. Lidt virker godt og naturligt. Faktisk er det ikke kun skærme, som udsender blue light, men også solen selv. Det rammer vores øjne og sender blandt andet signal til hjernen om, hvilken tid på døgnet, det er.
Derfor har blue light indflydelse på vores søvnrytme. Så forestil dig, hvad det gør ved din hjerne, hvis den bombaderes af blue light fra tidlig morgen til sen aften – også om vinteren, hvor solen allerede går ned om eftermiddagen.
Det er ikke mærkeligt, at så mange mennesker i vores moderne samfund døjer med søvnbesvær.
Her er en artikel på Videnskab.dk fra helt tilbage i 2013, hvor man allerede var begyndt at kunne måle effekten af folks høje forbrug af skærme.
Men det er ikke hele historien. For flere og flere studier peger også på, at blue light har skadelige konsekvenser over længere tid. Det kan være skader på nethinden, forkalkning af øjnene, nedsat synsevne. Der er også et studie fra 2018 i US National Institutes of Health, som har fundet korrelation mellem aften-og-nat-forbrug af smartphones og stigende overvægt.
Det bliver teknisk at forklare om, men det har noget at gøre med lyspigmentet melanopsin og hormonet melatonin, som virker ved at gøre os trætte, men som undertrykkes af det blå lys. Du kan kaste dig over artiklen, hvis du vil kende de videnskabelige detaljer.
For nu er det vist nok at konkludere, at noget helt klart tyder på, at vi påvirkes af for meget blue light på mere end én måde.
Blue light briller virker det så?
Nu hvor vi føler os rimeligt overbeviste om, at der er noget om snakken – for meget blue light er næppe godt for os – lad os så vende tilbage til det centrale spørgsmål: blue light briller virker det?
Lad os starte med en videnskabelig artikel mere. Her er det Journal of Adolescent Health, som har lavet en undersøgelse, der klart indikerer, at unge mænd, som brugte blue light briller inden sengetid havde målbart mere melatonin i blodet og derfor følte sig betydeligt mere trætte, da de skulle til at sove.
Studiet var af tretten unge mænd, og resultaterne var ganske entydige: Blue light briller virker helt afgjort når det kommer til at blokere det blå lys. Desuden virker det også helt klart til at de negative effekter mindskes.
Så det leder os hen til spørgsmålet om den individuelle effekt af blue light briller.
Især unge mennesker bruger utrolig meget tid med at kigge på skærme.
Blue light briller virker det også for mig?
Det er svært at sige før man har prøvet dem, om blue light briller virker for den enkelte. Vi kan bare sige, at studierne tyder på, at der helt klart er grundlag for at se en effekt.
Så vores anbefaling er, at hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen, eller hvis du sover dårligt om natten eller ikke føler dig udhvilet om morgenen, så har du måske en god grund til at prøve et par blue light briller.
Det gælder også, hvis du oplever hovedpine, nakkesmerter, spændinger omkring øjnene eller sviende øjne. Det er nemlig alle sammen gener, som tyder på, at dine øjne får for meget blue light og har svært ved at tilpasse sig til de unaturlige mængder.
Hvis du beslutter dig for at prøve et par blue light briller, skal du give dem mindst en måned, hvor du bruger dem konsekvent hver gang du sidder længere tid og kigger på en skærm. De virker måske ikke fra dag 1. Mange af de gavnlige effekter opstår nemlig over tid – ligesom de skadelige effekter heller ikke opstod pludseligt, men gradvist.
Køb blue light briller i dag
Har du mod på at prøve et par blue light briller, så finder du vores sortimenter herunder. Der findes mange dyrere blue light briller på markedet, men i første omgang vil vi klart anbefale, at du prøver en af vores modeller. Dels er kvaliteten helt i top på trods af prisen, dels er blue light filteret i vores briller præcis det samme, som i de dyrere modeller.
Hvis du bestiller et par hos os, har du dine nye blue light briller meget hurtigt – vi leverer nemlig fra dag til dag.
Vi håber, du er blevet klogere på spørgsmålet om blue light briller virker det? :-)
Se også