Hvad er gamer briller? Find de helt rigtige til dig

Her finder du vores komplette guide til at hvad du behøver vide om gamer briller. Vi har også Danmarks stærkeste udvalg af gamer briller til de skarpeste priser, så du er sikker på at finde netop de gamer briller, som passer til dig.

 

 

Spring til

Hvad er gamer briller?

Gamer briller er en særlig slags briller, som er udviklet til at bruge under gaming. De har et særligt filter i linserne, som filtrerer det usynlige blå lys, der udsendes af skærmen. Dermed skåner de dine øjne og afhjælper gener som hovedpine, træthed, sviende øjne og spændinger i nakken.

Gaming har vundet lynhurtigt frem de seneste år, ikke kun på den professionelle scene, men også i private hjem. Flere og flere gamer i deres fritid, særligt om aftenen, når tiden er til det. Familiefædre har det med at starte computeren op, når børnene er lagt i seng, mens teenagere gerne sidder til langt ud på natten og gamer. Og det er præcis på dette tidspunkt af døgnet - når solen er gået ned, og vi egentlig burde hvile - at gamer briller er allermest gavnlige.

Flere og flere oplever nemlig ubehagelige gener når de gamer efter mørkets frembrud. De helt store syndere er hovedpine, sviende eller irriterede øjne, spændinger i nakken eller omkring øjnene, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser. Umiddelbart er der måske ikke den store grund til bekymring ved disse signaler fra kroppen, men værre bliver det straks, når vi ser på undersøgelser af synet og de varige skader og forringelser, som vi kan pådrage os.

Da gaming ikke længere er et helt nyt fænomen, begynder der nemlig at være mere og mere data på området. Man har kørt længerevarende studier af gameres helbred og deres øjnes funktion og sundhed hen over en årrække, og langt størstedelen af disse undersøgelser peger i den samme retning, nemlig at den intense skærmtid efter mørkets frembrud har mange skadelige virkninger.

Vi dykker ned i disse undersøgelser lidt senere i artiklen. Men lad os først få det fundamentale på plads.

Hvad er forskellen på gamer briller og blue light briller?

Den åbenlyse forskel - og den man først får øje på, når man sammenligner gamer briller og blue light briller - er farven på linserne. Gamer briller har altid gule eller orange linser, mens blue light briller altid er klare i glasset. Den præcise farve på gamer briller kan svinge fra helt sart lysegul til meget mørk orange.

Men der er også en afgørende forskel i funktionen af de forskellige. Blue light briller kaldes også skærmbriller, og er beregnet til at bruge, når du sidder foran en skærm i løbet af dagen - hvad end det drejer sig om computer, tablet, tv eller mobil. Alle disse devices har moderne LED-skærme, som udsender den usynlige, blå stråling, som vi forsøger at undgå.

Stort set alle moderne lyskilder og skærme bruger LED-teknologi og udsender det usynlige blå lys.

 

Blue light briller har et særligt filter, som blokerer for lidt under halvdelen (cirka 40 %) af dette blå lys. Gamer briller, derimod, har et lignende filter, som dog er væsentligt kraftigere, og som derfor blokerer for op mod tre fjerdedele af det blå lys (cirka 75 %). Der slipper altså mindre blåt lys igennem linserne på gamer briller end på almindelige blue light briller.

Man kan på en måde godt kalde gamer briller for en slags blue light briller - har i hvert fald blue light funktion i deres linser. Men det er nu alligevel praktisk at omtale dem som gamer briller, for det er gaming, de er beregnet til. Gaming foregår nemlig tit efter mørkets frembrud, og det er ud på disse timer, at det er allermest vigtigt at undgå for meget blåt lys i øjnene. Desuden er gaming tit præget af mere intensitet end almindelig skærmbrug.

Tænk for eksempel på hvordan du sagtens kan se en film på Netflix uden at anstrenge dig særlig meget. Skærmen er langt væk, og du slapper generelt af i kroppen. Men når du gamer, derimod, sidder du meget tættere på skærmen, og du skal holde koncentrationen meget højere for at følge med i spillet. Denne intense stirren er endnu mere anstrengende for øjnene, og det er derfor ekstra vigtigt med den beskyttelse fra skærmlyset, som gamer briller yder.

Derfor anbefaler vi blue light briller (med klare glas) til brug om dagen, når du sidder foran tv’et eller computeren eller bare kigger på din smartphone. Hvorimod vi anbefaler gamer briller (med gule glas) til når du gamer, og særligt om aftenen eller natten.

Se vores udvalg af gamer briller →

Hvorfor har gamer briller gule glas?

Den gule toning af linserne i gamer briller tjener flere forskellige formål.

Først og fremmest er det en nødvendig konsekvens af det kraftige blå lys filter, som linserne har. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at blokere for over cirka 40 % af det blå lys, med mindre der kommer toning i linserne. Det er derfor, at almindelige blue light briller (som har klare glas) højst kan blokere op til 40 % af det blå lys.

Gamer briller, derimod, blokerer op mod 75 % af det blå lys, og dette kan de kun gøre ved hjælp af den gule toning. Det kan forklares hvis man bruger farverne som eksempel. Gul og blå er komplementærfarver, hvilket vil sige, at de er diametrale modsætninger af hinanden. Tænk på farvehjulet, som du måske husker fra skolen. Her ligger gul og blå lige over for hinanden.

Det er generelt sådan, at hvis man skruer op for de blå nuancer i et billede, så falder de gule, og omvendt. Eller rettere, de overdøver hinanden. Det er derfor, at den gule toning i linserne på gamer briller er med til at overdøve (dvs blokere for) det blå lys, som forsøger at slippe ind til dine øjne.

De særlige linser i gamer briller sørger for at den usynlige, blå del af lysspektret ikke slipper igennem til øjet.

 

Ud over blue light blocking funktionen i gamer briller, tjener den gule farve også et andet praktisk formål. Den gør nemlig alt lyset (ikke kun det blå) lidt mere behageligt og skånsomt at se på. Dette hjælper med til at du skal anstrenge dine øjne mindre, og derfor kan de blive ved med at kigge koncentreret på skærmen i længere tid uden at blive trætte.

Samtidig føler mange også, at de gule linser faktisk er med til at skærpe kontrasten og derfor gør det nemmere for øjnene at skelne detaljer. Det siges også at hjælpe til at opfange bevægelser hurtigere.

Hvordan virker gamer briller?

Lad os dykke lidt nærmere ned i hvordan gamer briller fungerer.

Lysspektret er kort fortalt den rækkevidde, som lyset kan udfolde sig på. Det menneskelige øje kan kun opfange det, vi kalder den synlige del af lysspektret. Dette løber fra 380 til 700 nm (nanometer). Det er i denne del, at de mange forskellige farver, vi kan se, befinder sig. Farver er nemlig lys. Det gælder violet, indigo, blå, grøn, gul, orange og rød.

Jo højere op i skalaen, vi bevæger os, jo højere bølgelængde finder vi i lyset. Samtidig falder mængden af energi dog. Tager vi for eksempel helt almindeligt blåt lys, som vi kan se med det blotte øje (kaldes højenergi synligt blåt lys), har dette den korteste bølgelængde af den synlige del af lyset, nemlig omkring 380 til 500 nm. Derfor producerer blåt lys altså den største mængde af energi.

Som du kan se på illustrationen herunder, fortsætter den blå farve af lysspektret ud af den synlige del af skalaen. Faktisk befinder langt det meste blå lys sig i den usynlige del, hvilket vil sige, at vi mennesker kun kan se en lille del af det blå lys. Resten har simpelthen for korte bølgelængder til at vores nethinder kan opfange det. Der er ikke noget nyt i at der findes masser af lys, som vi ikke kan se. Det er for eksempel herude, vi finder ultraviolet lys, som du sikkert har hørt om. I den usynlige del af spektret ligger også andre typer af lys, for eksempel radiobølger, mikrobølger, infrarødt lys og røntgen lys.

Kun en lille del af lysspektret er synligt for det menneskelige øje. Det lys, som gamer briller blokerer for, ligger i den usynlige del af spektret.

 

Det blå lys, som udsendes fra skærme, er altså ikke det blå lys, vi kan se, men en samling af forskellige typer usynligt blåt lys, blandt andet ultraviolet. Dette er også en af grundene til, at det kan snyde lidt. For man har måske hørt om blåt lys fra skærmen og den skadelige effekt, men siden man ikke kan se det direkte, tager man det måske ikke helt alvorligt. Hvis vi kunne se alt det usynlige blå lys, som strømmer fra skærmen og direkte ind i dine øjne, ville vi nok være mere tilbøjelige til at beskytte os imod det.

Gamer briller virker så på den måde, at deres linser filtrerer lyset, så den blå del af lysspektret bliver frasorteret og sendt tilbage. Man kan nærmest forestille sig et net, som har så grove masker, at tennisbolde godt kan komme igennem, men ikke håndbolde eller fodbolde. Så når man kaster bolde i dette net, vil kun de små bolde komme igennem, mens de større bolde bliver holdt tilbage. Præcis sådan virker linserne i gamer briller: de blå stråler har så korte bølgelængder, at de ikke kan slippe igennem filteret.

Find din nye gamer brille nu →

Hvordan hjælper gamer briller dine øjne og din sundhed?

Lad os se på præcis hvordan gamer briller hjælper dine øjne og dit helbred.

Det usynlige blå lys, som vi lige har talt om, er faktisk ikke i sig selv skadeligt, selvom det ofte omtales sådan. Men det er en fuldstændig naturligt forekommende ting. Det er lidt ligesom at sige at CO2 er skadeligt, selvom det er et naturligt stof som tjener mange funktioner i naturens kredsløber, blandt andet i fotosyntesen.

Grunden til at det usynlige blå lys kan kaldes skadeligt har meget mere med mængden og ikke mindst tidspunktet at gøre. For siden det usynlige blå lys findes overalt omkring os - det findes blandt andet i sollys - er det også naturligt for vores krop at opfange det og bruge det konstruktivt. Og det gør vi ved at bruge det usynlige blå lys til at fortælle os, om det er nat eller dag.

Når vores øjne udsættes for det usynlige blå lys, sender det signal til vores nervesystem om at det er dag - fordi kroppen tolker lyset som om det kommer fra solen. Derfor sørger nervesystemet for ikke at producere melatonin, som også kaldes søvnhormonet. Dette hormon er afgørende for vores søvn, da det hjælper til at gøre os trætte og giver os lyst til at sove. Derfor er det ikke gavnligt for kroppen at danne melatonin om dagen, hvor det ikke er naturligt for os at sove.

Men problemet opstår, når vi sidder og gamer sent om aftenen eller til langt ud på natten uden gamer briller. For så bombarderer vi nemlig vores øjne med det usynlige blå lys. Og dette sender signal til nervesystemet om at vi befinder os i fuld solskin og derfor ikke bør sove eller være trætte. Så kroppen undertrykker derfor dannelses af søvnhormonet, og det er derfor, vi ikke føler os søvnige, så længe vi sidder foran skærmen. Vi kan godt føle os slidte og udkørte, men vi er ikke decideret søvnige. Og når vi så endelig slukker skærmen og går i seng, så skal kroppen først da i gang med at danne melatonin, som kan gøre os trætte og hjælpe os med at falde i søvn.

Gamer briller hjælper dig til at holde en sund døgnrytme. De fleste gamer om aftenen, præcis på det tidspunkt, hvor kroppen skal begynde at producere søvnhormonet melatonin. Hvis du ikke bruger gamer briller, bliver dannelsen af melatonin hæmmet, og du vil derfor ikke føle dig træt når du skal sove. Dette leder til søvnbesvær.

 

Det er derfor især søvnbesvær, som gamer briller afhjælper med. Du kan for eksempel læse denne undersøgelse, hvor det blev tydeligt påvist at folk med søvnbesvær, som begyndte at bruge briller med blue light blocking effect og gule linser 2 timer før sengetid hurtigt oplevede både bedre og dybere søvn.

Men der er også en helt række andre helbredsmæssige fordele ved at bruge gamer briller. For eksempel oplever mange digital eye strain (digital syns anstrengelse), efter mange timers gaming. Det kan være gener som sviende eller trætte øjne, besvær med at fokusere eller hovedpine og nakkesmerter. Disse symptomer opstår, fordi vores øjne konstant er på overarbejde, når vi stirrer på en skærm. Dette gør, at øjenmusklerne hele tiden arbejder, og når de begynder at blive trætte, så kompenserer vi ved i stedet at spænde andre steder i ansigtet, kæben, nakken eller skuldrene.

Så hvis du oplever nogle af disse symptomer når du gamer, er der altså mere end god grund til at overveje om et par gamer briller kan hjælpe dig og din sundhed.

Der er også langt mere alvorlige bivirkninger, som vi først nu begynder at se beviser for. I denne undersøgelse udsatte man fluer for 12 timers blåt lys i flere døgn. Man så tydelige tegn på at fluerne ældedes hurtigere, fik nethindeskader, hjerneskader og endda nedsat bevægelighed i modsætning til andre fluer, som blev udsat for almindeligt, hvidt lys.

Har gamer briller en mærkbar effekt?

Når man taler om effekten af gamer briller, taler man især om to forskellige procenter. Den del af det skadelige, højintense blå lys, som bliver blokeret (ofte omkring 90 %), og den totale del af det blå lys (ofte omkring 75 %). Når du næste gang støder på disse to tal, kender du nu den videnskabelige forklaring bag dem. Det totale blå lys er alt blåt lys, både det synlige og usynlige, mens det højintense blå lys kun er det usynlige blå lys. Det afgørende tal, når vi er interesseret i effekten af gamer briller, er derfor det sidstnævnte.

Én ting er at der er en tydelig videnskabelig og målbar effekt i gamer briller. Men kan man som gamer også mærke denne effekt på sine øjne og sin krop? Der er talrige undersøgelser, som underbygger dette og siger klart ja, der opleves uden tvivl en effekt.

Generne ved udsættelsen af for meget blåt lys daler mærkbart, og koncentrationsevnen højnes og forlænges, samtidig med at kvaliteten af søvnen forbedres. Se bare denne undersøgelse, hvor en gruppe unge mænd, som brugte briller med blue light blocking effekt inden sengetid havde målbart mere melatonin i blodet og derfor følte sig betydeligt mere trætte, da de skulle til at sove. Eller dette studie fra 2018, som fandt en tydelig korrelation mellem sen-aften-og-nat-forbrug af blue light devices og stigende overvægt.

Det måske bedste bevis du kan få, er hvis du kender nogen, som har brugt gamer briller over længere tid. Eller hvis du selv beslutter dig for at prøve dem. I sidste ende skal effekten nok mærkes af én selv, før man kan føle sig helt overbevist.

 

Langt de fleste gamere oplever mærkbar effekt når de bruger gamer briller. Resultater fra flere studier underbygger dette.

Vælg et par fede gamer briller →

Øger gamer briller performance?

De fleste gamere siger ja til dette, og det er også det korte svar.

Det lidt længere svar er så, at det afhænger af gamerens oplevelse, og det er derfor en individuel sag. Men ud fra alle de gavnlige fysiologiske og mentale effekter, som gamer briller giver, er det svært at forestille sig, at dette ikke skulle smitte af på din performance.

Hvordan er dit game, hvis du føler dig træt og slidt? I modsætning til hvis du føler dig frisk og veloplagt? Hvordan påvirker det dit game, hvis dine øjne svier og du hele tiden må blinke? I modsætning til hvis dine øjne slet ikke generer dig?

Det kræver nok ikke det helt store regnestykke at komme frem til at alle disse små forbedringer i din krop takket være gamer briller med tiden vil give dig bedre performance.

Hvad med gamer briller til børn?

Børn og unge er klart dem, der gamer mest. Og de er samtidig også blandt de mest udsatte, når det kommer til de negative effekter, som vi har dækket tidligere i artiklen. For eksempel er børn og teenagers søvnrytme mere skrøbelig end voksnes, da de er blevet påvirkelige overfor ændringer i melatonin-niveauet.

Derfor anbefaler vi klart, at man overvejer et par gamer briller til sine børn. Især hvis de spiller sent om aftenen eller efter mørkets frembrud. Om vinteren kan det for eksempel på de danske breddegrader være svært at undgå, at børn spiller computer mens det er mørkt udenfor, da solen jo går meget tidligt ned. Her er løsningen helt klart et par gamer briller til børn.

Alle vores gamer briller kan bruges af både børn og voksne. Vi anbefaler blot at du tjekker målene på den enkelte model, før du bestiller. Du kan så evt. måle dit barns hovedbredde over øjnene for at sikre dig, at gamer brillen ikke kommer til at virke for stor, når de har den på.

Til børn under 12 år anbefaler vi især modellerne Bomb og Blast, da de har en pasform, som gør sig godt til smallere hoveder. Hvis dit barn er teenager har almindelig størrelse hoved, vil stort set alle vores modeller passe fint.

Find et par gamer briller til dit barn →

Er gamer briller nødvendige?

Det korte svar er nej. Lidt ligesom det ikke er nødvendigt at køre med cykelhjelm. Men hvis du gerne vil tage dig af dig selv, dine øjne og dit generelle helbred, så er det lidt længere svar nok ja, gamer briller er faktisk nødvendige. For der findes ikke andre løsninger på at skåne dig effektivt for det blå lys, som udsendes af skærme. Diverse skærmfiltre, som kan installeres på monitoren, har slet ikke samme høje effekt og kan desuden have indvirkning på spillets udseende.

Kan man bruge gamer briller til andet end gaming?

Ja, i teorien. Der er ikke noget ved linserne i gamer briller, som gør at de egner sig eksklusivt til computerspil. De kan for så vidt lige så godt anvendes til alt andet arbejde på computeren, eller hvis du bruger mange timer på din tablet, på din smartphone eller bare foran tv’et.

Den store fordel ved gamer briller er dog, at de har en forholdsvis høj blokeringsgrad af det skadelige blå lys (omkring 75 %), hvilket gør dem særligt gode at bruge om aftenen eller natten. Dette er nemlig de tidspunkter af døgnet, hvor du helst skal minimere mængden af blåt lys.

Så hvis du har det med at arbejde på computer til sent ud på aftenen, så kan et par gamer briller sagtens være rigtige for dig. Eller hvis du gerne vil se en sen film på Netflix, og solen allerede er gået ned.

Hvis du derimod arbejder på computer eller ser tv i dagtimerne, vil vi anbefale dig et par almindelige blue light briller (se udvalget her), da de har en væsentligt mere moderat blokeringsgrad af det usynlige blå lys (omkring 40 %). Dette er mere passende til dagligdagsbrug, hvor det ikke nødvendigvis er gavnligt at blokere for store mængder af det blå lys. Vi skal nemlig have en vis mængde af det, for at holde en sund dagsrytme.

Hvilken model af gamer briller skal jeg vælge?

Vi fører gamer briller i mange forskellige stilarter, så du kan være sikker på at finde netop den gamer briller, der passer til dig.

Fælles for alle vores modeller er, at de har samme høje kvalitet i stellet og samme funktion i linserne. Det vil sige at uanset hvilken model af gamer briller, du vælger, får du 75 % blåt lys blokeringseffekt, du sikrer dine øjne ro og undgår at dit nervesystem undertrykker dannelses af den sunde melatonin, som sikrer dig en god døgnrytme.

Når det kommer til præcis hvilken stil, du foretrækker, så er det helt op til dig. Under hver model finder du en guide til hvilken ansigtsform den pågældende gamer briller passer godt til.

Vi har gamer briller i prislejet 129 kr. til 149 kr. som er vores basismodeller. Dette er evergreens som passer til langt de fleste og er blevet testet af tusindvis af kunder. Disse modeller vil vi anbefale dig til, som er prisbevidst.

Vi har også gamer briller i et lidt højere prisleje, omkring 299 kr. Dette er vores mest luksuriøse modeller, hvor der er gjort lidt mere ud af stil og udseende. Måske er disse modeller gode til dig, som også går op i, at tingene skal være en tand flottere og højere kvalitet end gennemsnittet.

Uanset hvad du er tit, finder du helt klart en gamer brille i vores udvalg, som netop du vil blive glad for.

Se vores udvalg af gamer briller →

Se også